Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с ГърцияТова заяви

...
Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с ГърцияТова заяви
Коментари Харесай

Гълъб Донев: България не прави завой към Русия

Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция

Това съобщи в предаването „ На фокус с Лора Крумова ” по  служебният министър председател Гълъб Донев.

" Нямаме върнат отговор на отправената покана за диалог с  " Газпромекспорт ", нито отвод за подобен. Ние търсим посредством " Булгаргаз " метод за разговор. Министърът на енергетиката също се пробва да беседва с тях, само че сега нямаме диалог. Междувременно ние работим да диверсифицираме източниците на търпими цени, тъй че зимата хората да са спокойни ", разяснява министър председателят. 

По думите му се работи решително енергийният безпорядък да бъде овладян. " Зимата ще бъде сложна, само че поставяме безусловно всички старания жителите и бизнеса да бъдат обезпечени в доставките на газ, горива и други нужни артикули. Работим в посока да имаме съответни ограничения за битка с инфлацията, нещо, което не се правеше. Раздаваха се пари на калпак. В България инфлацията е над 17%, непостижима е за жителите. Тя е двойна в съпоставяне със междинната в Европа ", съобщи той.

Според него спешният щаб в енергетиката е заседавал почти всеки ден в първите 10 дни. " Още със сформирането на 3 август щабът стартира работа. Опциите да стигнем до арбитраж с " Газпром " е, в случай че не се водят диалог. Ние сме отправили питане до " Газпромекспорт " да се възстановят доставките по контракта. България не е молител, ние сме равноправни търговски колегата, които търсят метод да възстановят разговора ", категоричен е Донев.

" Единственото нещо, поради което понижават цените, е дерогацията на съветски недопечен нефт. В кратковременен аспект сме застрашени от ембаргото на съветския нефт, тъй като няма да имаме от кое място да внасяме тази суровина. На рафинерията в Бургас и трябват доставки съвсем всеки трети ден ", посочи той. 

Той разяснява и срещата си с шефовете на „ Лукойл ” в президентството, на която министър председателят не участва.  „ По времето, в което президентът организираше срещата, аз бях на среща с посланиците на страните членки от Европейски Съюз. една доста ползотворна среща, на която показах целите на кабинета. Проведохме един в действителност прям разговор. Говорихме за диверсификацията на доставките на газ. Подкрепиха ни за това, че ние търсим благоприятни условия да подсигуряваме енергийната сигурност освен на България, само че и на района ”, уточни той.

Според Донев появяването на Митрофанова на честванията на 6 септември е станало след покана, само че няма информация от кого. Той допусна, че е от пловдивската администрация. 

" Президентът носи огромна отговорност и риск поради служебното държавно управление. Уволненията не се вършат поради реваншизъм, а поради пропуски ", изясни той. Относно наводненията Донев смята, че пропуските са от години.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР